2019. szeptember 30., hétfő

Afrikai tulipánfa 3 db mag CSODÁS VIRÁGPOMPA - Jelenlegi ára: 650 Ft

Termék leírás:
A licit tárgya 3 db AFRIKAI TULIPÁNFA mag. Hazájában egész évben virágzik, nálunk nyáron hozza égő vörös virágait. Afrikából származik, így sajnos nem télálló. Ha szeretnénk egy csodás vörös tulipánfát cserépben vagy még inkább dézsában kell tartanunk. Fiatal növények igénylik a nedves párás környezetet, de gyorsan növő fajról van szó és később nem kényes, sőt igénytelen (hazájában özönnövény). A virágzásra pár évet kell várni, de utána rájövünk, hogy megérte. Legnagyobb ellensége a hideg, javaslatom szerint inkább lakásban teleltessük.
POMPÁS VIRÁGZAT
HAZÁJÁBAN HATALMAS LÁNGOLÓ FÁKKÁ NŐNEK
NÁLUNK CSERÉPBEN DÍSZLENEK
Mivel sokan kérnek különféle tájékoztatás növény ügyben a megnyert magokhoz, igyekszem saját tapasztalatainkat megosztani. Több mint 20 éve foglalkozunk hobbi szinten különleges növényekkel, elsősorban gyümölcstermőkkel. Nincs üvegházunk vagy fóliasátrunk, mégis több mint 50 féle gyümölcstermőnk volt régebben. Általános tapasztalat, hogy jórészük szobanövényként is tartható. Egy pitanga (Eugenia uniflora) vagy feijoa (Feijoa sellowiana) legalább olyan szép levéldísznövényként, mint egy fikusz, ha pedig virágzik és terem ? és finom.
Magvetés: Általánosságban az ültető föld legyen laza szerkezetű (virágföld perlittel keverve, virágföld homokos lösszel lazítva, végső esetben a lazaszerkezetű kerti föld is megteszi pl. friss vakod túrásból). Mindig legyen nedves, de pangó víz nem alakulhat ki (takarhatjuk üveglappal, fóliával, de néha szellőztessük át, csak az elején kell jól beöntözni, ha takarás mellett mégis kezdene kiszáradni csak virág spriccelővel nedvesítsük át a felső réteget). A nagyobb illetve csonthéjas magokat vetés előtt egy éjszakára langyos vízbe áztatom. A méretesebb magokat mélyebbre kisebbeket a felszínhez közelebb ültessük. Kőmagok egy-egy példányát néha feltöröm, így biztosabb a kelés.
Átültetés: Kikelt növényekről azonnal távolítsuk el az üveglapot. Ha kellőképpen megerősödött a magonc, átültethetjük. Lehetőleg minél nagyobb földlabdával és csak pár mérettel nagyobb cserépbe ültessük. Télálló növényekből is (főleg, ha több magoncunk kelt) érdemes 1-2 példányt cserépben, dézsában átteleltetnünk, bár saját tapasztalatom szerint a kiskorában kiültetett növények sokkal jobban fejlődnek és strapabíróbbak is lesznek. Amíg meg nem erősödnek érdemes télre, nagy hidegek esetén takarni.
Növénynevelés: Bármilyen meglepő, de legtöbb növényemnek nincs különös igénye. A kiültetettek (pl. kínai datolya, télálló citrom, gránátalma, papau, mini kivi, datolyaszilva stb. ) takarás nélkül telelnek. Tavasszal metszés, nyáron és ősszel gyümölcsszüret. A dézsás, cserepes növények egy része télen a lakást díszíti (néha télen is virágzik pl. óriás golgota) nagyobb része 0+5 ° C között a kazánban telel, + 5 ° C felett nyitott ajtónál. Öntözés ritkán (3-4 hetente), de akkor bőségesen. Tavasszal van a legnagyobb kihívás, a kiszoktatás. Főleg a lakásban tartott (bent sok új levelet hozott) növények kiszoktatása nehéz, hiszen ezek a levelek könnyen megégnek egy napsütéses délután. Nyáron a dézsás növényeink a teraszokat, kertet díszítik, így elkerülhetetlen a kiszoktatás. Lehetőleg, minél korábban kezdjük, figyelve az éjszakai fagyokat, vagy először félárnyékos helyre tegyük.
Ha a fagyveszély elmúlt igazából nincs sok teendőnk. A tápanyag ellátást 6 hónapos OSCOMOTE felszívódó drazséval oldom meg, így erre nincs gond. Az öntözést a kezdetektől fogva 3 napos időtartamra állítom be és lehetőség szerint esővizet használok. Így minimális odafigyeléssel lehet egy különleges növényparadicsomunk.
Az őszi beteleltetésnél a kisebb éjszakai fagyokat már jobban tolerálják a megerősödött növényeink. Néhány kivétel a banán (nem a bajasso) a kávé, a papja stb. a legkisebb fagyokra is elfagy.
Kártevők: Kártevőkkel egyáltalán nem találkoztam, így permetezésre sincs szükség. Viszont a növények beporzásában (főleg, ha kevés virág van rajta) egy ecsettel besegíthetünk, így jobb eséllyel és többet fog teremni.
Általánosság: A fent leírtak nagyrészt megfelelnek a legtöbb növény igényének. Érdemes utána olvasni, hogy nincs e speciális igénye (pl: akébia, papau hidegkezelés, áfonya savanyú talaj stb) ami elengedhetetlen vagy csak jobb körülményeket teremthetünk a kedvenceinknek. Egy régi, de jó könyv: Velich István V. Nagy Enikő Nálunk is megterem.
Garancia:
Minden termékem eredetiségére pénz visszafizetési garanciát vállalok.
Kapcsolattartás kifejezetten e-mailben.
Sokszor ki van kapcsolva a telefonom. Külföldön idegen számot nem veszek fel!!!
Kérlek e-mailben, vagy a vaterán tedd fel kérdéseidet, így jobban átlátom ki mit kérdezett.
E-mailekre igyekszem mielőbb válaszolni, de kérlek légy türelemmel. Én is így teszek. : )
Posta:
Mindig előre utalás után.
Alap esetben ajánlottan postázok, postai díjszabás szerint. Nincs csomagolási és egyéb + költség! Kérésre sima borítékban is elküldöm a tételt a VEVŐ FELELŐSSÉGÉRE! Ez esetben előre kérem a + visszajelzést.
Felelősség vállalás:
A posta ajánlott levél elvesztése esetén a feladási díj 15-szöröséig vállal felelősséget. Ez kb.: 6000 Ft. Felette érdemes értékbiztosítást kérni, ez a vevő költsége.
Spórolási lehetőség:
Van lehetőség több tétel összevárására, így lehet takarékoskodni a költségekkel.
Kérlek, ezt külön jelezd! Köszönöm.
Jó licitálást!


Jelenlegi ára: 650 Ft
Az aukció vége: 2019-10-21 08:44 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése